КИЕВ, 08-09 юли 2009Алексей Малых ми предлага да ме научи на "Левкас" - древна византийска техника за иконопис.
Връчва ми листа ламарина и ножицата и ме оставя да правя каквото си искам, за разлика от всички други до този момент. Казва ми как да правя, но не ми казва какво да правя. Изрязвам падаща звезда с пламъчета, като тези на сайта, и много малки звездички, които после да разхвърлям по самото парче дърво. Намазваме парчето с лепило и го омотаваме с бинт, после отново мажем с лепило - получава се неравномерно, понякога изпускаш цели парченца - идеята е да не бъде еднакво навсякъде. Засъхва бързо, след което го покриваме с някаква мазилка - мисля, че Льоша споменава, че е акрилна. Намирам места на всяко от изрязаните неща и ги натискам навътре с палец за да потънат.
Покриваме нещото, което е засъхнало, с боя - искам да направя нещото тъмно червено до черно в едната част, и малко по-светло червено в другата. Започвам да работя - оцветява се с по-разредена боя, за да и се позволи да се събере и образува по тъмни участъци в гънките на засъхналата мазилка. След това може леко да се позачисти със шкурка, за да се изкара още повече текстурата.
Отново не успявам съвсем да постигна това, което искам - цветовете стават бледи, ако изкарам текстурата, и не се получава контрастът с ламаринките, който искам, а ако не я изкарвам, се губи смисълът на левкаса - опитвам се да вкарам повече тъмно в пукнатините и разните изпъкналости по геометрията на нещото.
Накрая успявам да докарам Нещото до някакъв завършен вид - не съм сто процента доволен от себе си, но съм доволен от началото, а техниката наистина много ми харесва. Решавам да нарека нещото "Rising Wish One".