2010-09-27  В момента сайтът не бачка и нови разкази НЕ се публикуват ежедневно, както беше предвидено - за съжаление обемът от работа е огромен и ще ми отнеме още време да подготвя и завърша разказите за втората част от пътуването си - вероятно месеци, защото първо смятам просто да си почина. Заслужих си го. Общо с непубликуваните-, завършените разкази са над 1600 страници ( повече от "Властелинът на пръстените", а пък като приключа с писането - in your face, Билбо! - ще е повече от трилогията, комбинирана с "Хобитът" ). Ако ви мързи да четете - споко - накрая ще бъде качена и по-кратка, смляна и дурако-устойчива версия. В момента са публикувани пътеписите от България до Япония, както и тези за голяма част от подготовката. Останалата част от блога ще тръгне тогава, когато е напълно готова - ако искате да бъдете уведомени официално, няма да стане; не ми е проблем обаче да ви метна един мейл, кат' съм готов, ако се запишете в мейлинг листа - инструкциите са най-долу.
2010-04-12  В дадения момент сайтът не работи на редовен принцип и пътеписите за прекосяването на Америка няма да излязат в близките два месеца, за което се извинявам на всичките познати и непознати приятели, които следиха "Вътрешно горене" до сега. Благодаря ви за търпението. Това, че пътеписите ще се задържат е мой личен избор и се надявам да го уважите - той няма нищо общо с това уважавам ли читателите си или не. Знам, че няма нужда дори да го обяснявам на тази част от вас, на която бих си направил труда да го обяснявам, ако имаше нужда. Новините в "Радио Скитник" ще продължат да се публикуват на също толкова произволни интервали - през седмица, две, а понякога три. Всичко останало е казано и преди. Безкрайно много благодаря за хубавите думи, приятелската подкрепа и пожеланията, защото без тях някъде по пътя щях да сдам. Anyway, толкоз за'ся. Прегръдки!
2010-02-15  Новини: Министерство на транспорта предупреждава - след три месеца стоене на място Коста отново е на път, някъде на Северн... Упс, Западния бряг на Съединените Американски Щати. И все още не може да им хване цаката на онези посоки. Север - нагоре. Север - нагоре. Ок, Коста го запомни. Коста умен. Разказите от изминалите месеци са почти готови, обаче от "почти" до "готови" все още има хикс време ( като хикс е равно на въпрос, а въпросът е сложна функция с много неизвестни, предизвикани от пътуване без план, или пък, когато пътуването е с план, то предизвикани от не_спазване на плана whatsoever ). Маршрутът на Коста е "колкото може по-далече от снега" на път към Севе... Южн... Запа... Мамка му! Източния бряг, който се намира на хикс по игрек километра, като хикс е ясен ( т.е. ясно е, че не е ясен, защото е равен на въпрос и е функция от много неизвестни и т.н. ), а игрек е числото километри до Източния бряг, умножено по четири, защото както знаем, оптималните маршрути не са неговата стихия... Хубавото поне е, че Коста няма как да се загуби по пътя и да се озове някъде другаде, защото САЩ граничат само с Канада и Мексико, за които той няма визи...
2010-01-02  Честита Нова Година, хора! Не мога да повярвам, че вече е 2010-та и остават само две години до 2012, когато свършва календарът на маите, и съответно компютрите им вероятно ще се дезориентират тотално. Да им стискаме палци и да се надяваме да се оправят, защото живеем в забързан свят, където без компютър човек е загубен, независимо дали е индианец или не. Говорейки за индианци - винаги съм бил човекът, който се е опитвал да напише някакви супер оригинални и индивидуални пожелания на приятелите си за празниците - да мина с някое от стандартните никога не ме е устройвало, обаче... Пожелавам ви здраве, щастие, любов и късмет! 'Щото това са егахси яките неща, които хората отдавна са открили, че са и най-важните, и няма к'во толкова да го мислим. Истината е, че баналните неща са банални не защото растат върху баналнови палми, а защото са изпитани и вършат работа, и съответно, хората ги използват зат'ва.
2009-12-25  ЧЕСТИТА КОЛЕДА ! „Да, има Дядо Коледа. Че той съществува, е толкова сигурно, колкото е сигурно, че съществуват любовта, благородството, преданността. Те носят красота и радост в живота. Колко тъжен би бил светът, ако го нямаше Дядо Коледа! Тогава нямаше да има детската вяра, поезия, романтика, които правят поносимо нашето съществувание. Нямаше да получаваме никакви удоволствия, освен усетеното и видяното. Светлината, с която детството озарява света, ще угасне... Никой не вижда Дядо Коледа, но това не е знак, че няма Дядо Коледа. Най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят... В целия наш свят няма нищо по-реално и трайно...” Франсис П. Чърч, "Ню Йорк пост"
2009-12-09  Преди да разбие клетката си и да даде газ нанякъде, Скитник е прекарал затворен двайсетина дни, пресичайки единия от океаните (май че беше Тихият). Важното е, че вече е в Лос Анджелис! Честито ни официално пристигане в Щатите, присъствието ми тук преди това просто не се брои...
2009-12-08  Ето ги жените-гмуркачки за бисерни миди - разбира се така, както ги е видял Хокусай в началото на миналия век:)
2009-12-01  Сигурно не е точно мостът към замъка от пътеписа, но пък е мост към замък. Един от „ Забележителните мостове на Япония”. Както и останалите картини на Хокусай, са неговият дар, благодарността му, че душата му вижда, а пръстите рисуват истинската красота и мъдрост на битието, в които се крие тайната на космическата хармония, така както я е възприемал този забележителен човек и художник.
2009-11-30  Е, не – няма къде да отидеш в Япония и там да не е бил и невероятният Хокусай. Този човек е успял да нарисува всичко, за което може да ти дойде на ума. На плаж, като на плаж :-) Тези само мързелуват и не се стягат да разпъват палатки за нощуване, както Коста и Тифани :)
2009-11-29  Отново Хокусай :) Този човек е бил толкова продуктивен, че вероятно ще се намери подходяща рисунка към всеки пътепис от Япония! Ето днешната. Мисля, че е жерав и дано е така, всъщност ако не е, бат Димо ще ме опровергае :)
2009-11-26  Хокусай – брилянтният пейзажист на Япония, за когото става дума в пътеписа, е известен с картината си „Голямата вълна”, серия гравюри на планината Фуджи и впечатляващ брой (над 30 000) оригинални разпечатки, скици, илюстрации. И макар да не е първият рисувач на манга (ман-неволен и га-образ) е бил особено изкусен в създаването на сатирични рисунки. Негови са и първите 10 манга-учебници по рисуване.
2009-11-17  N/A
2009-11-05  Освен т'ва, може би ще ви е интересно следното: BULGARICA - българската медия в Америка - ме издири и ми взе интервю, все едно съм направил кой знае к'во, и то даже взе, че стана яко, защото главният редактор Евгени Веселинов ми зададе интересни въпроси и ако някой, който не ме познава го прочете, може дори да се заблуди, че имам някакъв акъл в главата си. Човекът, изглежда, е истински майстор. Прочетете интервюто тук: www.bulgarica.com
2009-11-03  Хей, бейбита! Имаме един леку необичаен, но важен въпрос за решаване, затва съм го сложил ей те тука на центъра на уебсайта, узурпирайки рубриката. Така става, че има разни неща за доработка по сайта, включващи PHP + mysql + HTML, но хората, които работиха досега, вече имат прекалено много други ангажименти. Голяма част от работата по www.fireinside.bg си стои до половина готова, ама трябва някак да се съедини с другата половина, която обаче не е готова, if you catch my drift. Понеже Неволята не си вдига телефона, би било прекрасно ако някоя уеб-девелопмент фирма 'земе, че ни стане спонсор и се заеме със сайта сериозната, пък ние имаме какво да и предложим в замяна, което да не е кинти и секс, макар че ако става въпрос за фирма от супер флейминг хот мацки-девелопърки, може и да се спрем и на варианта "нещо, което не е кинти"... За повече инфурнация моля пишети ни на мейла, който ще намерите в "Контакт". Поздрави!
2009-10-10  ЕВРАЗИЯ - статистика Созопол - Владивосток - 111 дни * 8 часови пояса * 22 520 км * 961 км - най-много за 1 ден - 08.08.2009 Almaty - Aksu Ajuly * 58 км/ч средна скорост * 115 км/ч максимална скорост (поддържана) * 16 дни 6 часа 30 мин - чисто пропътувано време * 14 часа 43 мин - най-много чисто пропътувани часове за 1 ден - 26.08.2009 Канск-Иркутск * 35 дни без пътуване * 3 сработвания на Panic Button * 1 350 л бензин * 3 смени на масло * без смяна на гуми
2009-09-20  Последни новини: ГАЛЕРИЯ е готова! Всяка снимка има кратко описание - можете да си припомните набързо цялото пътуване, като започнете отначало; можете да коментирате; можете да гласувате за всяка снимка, за да изберем заедно най-хубавите от тях...
2009-09-07  Може да гласувате за всеки пътепис. Колкото по-голяма чертичка, толкова повече точките – от 1 до 7. PayPal бутон за всички в чужбина. За България – PayPal , ePay , б.сметка и SMS Повече инфо, а и защо вашата подкрепа е важна за Коста - в секция "Подкрепи", от главното меню. Коста е в Улан Батор – странен град – половината му жители все още живеят в юртите си, останалите - в блокове. Имат страхотна колекция от кости и яйца на динозаври, намерени са в пустинята Гоби.
2009-09-06  Вече може да гласувате за всеки пътепис. Колкото по-голяма чертичка, толкова повече точките – от 1 до 7. PayPal бутон за всички в чужбина. За всички в България – PayPal , ePay , б.сметка и SMS Повече инфо, а и защо вашата подкрепа е важна за Коста - в секция "Подкрепи", от главното меню. Коста вече е в Монголия и комуникацията е затруднена, защото пакетите данни се пренасят с якове чак до северната граница, където ги поемат руски тежкотоварни зилове. Скитник е на 50 километра преди да навърши 40 000. Изминати са 18 000 километра и са изхарчени Хикс литра бензин. Очаквана прогноза за времето – ще вали, настойчиво го канят в Гоби, и там искат дъжд...
2009-09-02  Н О В И Н И Т Е В САЙТА! НОВО В ДНЕВНИК ! Вече може да гласувате за всеки пътепис! Колкото по-голяма чертичка, толкова повече точките – от 1 та чааак до 7:) Колко точки е събрал всеки пътепис се вижда на лентичката. Може да се гласува за всички пътеписи – стари и нови. Очакваните стрелки за преден-следващ също са факт:) НОВО В ПОДКРЕПИ ! PayPal бутон за всички приятели, фенове и поддръжници на Коста в чужбина. За всички в България – PayPal , ePay , б.сметка и SMS Повече инфо, а и защо вашата подкрепа е важна за Коста, може да разберете в секция "Подкрепи", от главното меню, също и да му пожелаете нещо:) СНИМКАТА – това е Иволгинския дацан. Повече за него – клик на архив под снимката. Интересно място!:)
2009-09-01  НОВО В ПОДКРЕПИ ! PayPal бутон за всички приятели, фенове и поддръжници на Коста в чужбина. За всички в България – PayPal , ePay , б.сметка и SMS Повече инфо, а и защо вашата подкрепа е важна за Коста, може да разберете в секция "Подкрепи", от главното меню, също и да му пожелаете нещо:) Днес пътуването продължи до Иволгинския дацан – духовната столица и резиденцията на лама Пандито Хамбо, главата на будистите в Русия. Едно от най-светите места в света, извън Тибет. Тук се намира нетленното тяло на друг главен лама и велик учител. Учените са затруднени да определят точното състояние – анабиоза? Повече за този изключителен феномен - http://www.chudesa.net/?p=stat-ia&statiaid=2804
2009-08-31  НОВО В ПОДКРЕПИ ! PayPal бутон за всички приятели, фенове и поддръжници на Коста в чужбина. За всички в България – PayPal , ePay , банкова сметка и SMS Повече инфо, а и защо вашата подкрепа е важна за Коста, може да разберете в секция "Подкрепи", от главното меню, също и да му пожелаете нещо:) Eто друго вълшебно място, посетено преди ден. Приказното езеро. Така се казва, съвсем не случайно, намира се на около 20 км навътре в планината, при Видрино. Мъничко, закътано в гората, с ледена, чиста като сълза вода – истински приказно място:)
2009-08-30  Тази вечер ( БГ+6 ) Коста е в Танхой. Малко, чистичко, подредено и уютно селище с 1000 жители. Имат си асфалтови пътища, ж.п. гара, малък порт на брега на Байкал, детска градина, магазин и красиви, характерни за Сибир къщи. Тук е и управлението на Байкалският биосферен резерват - за 40 години по неговите еко пътеки са преминали много туристи. И сайт си имат. http://www.tanhoi.ru/ Късния следобед се заимаха и с Бог на дъжда - 9 градуса, 80 % влажност и вали, разбира се:)
2009-08-29  Бурятите го наричат Байгаал, а евенките – просто Ламу, море. Огромно, сладководно море. В което има дори тюлени – байкалската нарпа, единственото млекопитаещо в езерото и най-известен ендемит в него. Някога, много отдавна, група супер любопитни арктически тюлени, решила да види какво интересно има в реките Лена и Енисей:) Голяма скука ще да е било – стигнали чак до Байкал, чиито красиви скалисти брегове им предложили подходящо място за създаване на потомство, а богатата с живот вода – място да го отгледат:)
2009-08-27  БАЙ-КУЛЬ – БОГАТОТО ЕЗЕРО. 58 вида риби, повечето есетрови – омул, сиг, хариус, налим, таймен, щука. И живораждащата голомянка – най-интересната от рибите в Байкал. Всеки ден пътешества - от дълбините до плитчините – заради едното ядене:) А, и сладководни корали се въдят там, на уникална за тези организми дълбочина. Причината - небивалата прозрачност на водата – 40 м и повишеното съдържание на кислород в нея. Много яко! - казва Коста. И рибата била вкусна:)))
2009-08-26  КОСТА, по повод "...комплект с мини инструменти за мъчения на комари..." - допитах се до един местен форум - как се справят с комарите около Байкал. Отговориха ми, че когато около главата на някой човек се събират много комари, то това означава, че той има добре развита Бодхичита:) Сега ли намери баш, да си състрадателен и обичащ?:))) Съгласна с теб – "Смърт за комарите!", а не с бурятите – "Любов и състрадание за комарите!" Ако не намериш спрей, и въздушна пушка ще свърши работа! :Рр Водя ти с една дума на монголски :р шэнэхэн = новак
2009-08-25  Предавам се:))) Подмина Красноярск и вече не зная до къде смята да кара:) Явно са в добра кондиция със Скитник:) Стори ми се, че спира тук за малко:) Оставям снимката до вечерта - искам да я види и да разберем как е чаят на това място:Рр P.S.Нищо не каза за чая, значи не е пил там:)))
2009-08-21  СРЕЩА С АЛЕКСЕЙ РЮМИН Приказно красивите брегове на река Майма предложиха отмора и място за къмпене на Коста и Алекс – алпинист, катерач и велопътешествен-ик от Испания до Владивосток./С очилата и оранжевата тениска от снимката на Коста по-долу/Част от маршрута съвпада, а какво са научили един за/от друг ще разберем, надявам се, от пътеписите на двамата:) Интересно, дауншифтинга бил ли е обсъждан? Блогът на Алекс - http://alex-ryumin.livejournal.com/
2009-08-15  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! На най-готиния пътешественик-здраве, любов, късмет, вятър в косите, прилични пътища под гумите, сбъднати мечти и... нови мечти за сбъдване, спонсори, интригуващи срещи и брутални гледки. И всичко, за което няма място тук да напишем...Хубав празник с новите приятели и на добър път към Монголия! Hugs! :-*
2009-08-11  КОСТА ВЕЧЕ Е В НОВОСИБИРСК! Няма нищо по-хубаво от дъждовното време, стига да не си на мотор от Омск до Новосибирск, при 10 градуса. Честити две нови рубрики! „Говори базата” - с последни новини от Коста. „Говори радио Скитник”-личната реално-времева рубрика на Коста, с инфо какво се случва СЕГА с пътуването му, а не с 2 седмици закъснение, както е в ДНЕВНИК.
2009 ALL RIGHTS RESERVED! FIRE INSIDE